Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Φάρος… ελπίδας η Γαύδος

 

Φάρος… ελπίδας αναδείχθηκε για περισσότερους από 180 μετανάστες το ακριτικό νησί της Γαύδου. Οι μετανάστες, Σύροι στην πλειοψηφία τους, εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής στα νότια του ακριτικού νησιού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Καστρί όπου και παρέμεναν μέχρι χθες βράδυ καθώς οι καιρικές συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη μεταφορά τους στην Κρήτη ή σε άλλο προορισμό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο με αλιευτικό σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε το μεσημέρι από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέον πλοίο. Η Δημοτική Αρχή του νησιού κινητοποιήθηκε άμεσα, ενώ οι κάτοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλά γυναικόπαιδα, τραυματίες, αλλά και ασθενείς.

4Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλίνικου περιέγραψε την κατάσταση ως πρωτοφανή: «Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες όλοι. Η νοσηλεύτρια δεν σταματά να εξετάζει τους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν τραυματίες και κάποιοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά και άλλα. Ολο το νησί είναι στο “πόδι”. Μαγειρεύουμε και προσπαθούμε να παράσχουμε πρώτες βοήθειες καθώς δεν υπάρχει η υποδομή στο νησί μας για να φιλοξενηθούν τόσοι άνθρωποι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημάρχου, οι μετανάστες είναι περισσότεροι από 180, ενώ μέχρι χθες το απόγευμα συνεχιζόταν η καταμέτρησή τους.

 

Γιατρίνες από τα Σφακιά επανέφεραν στην ζωή 13χρονο μετανάστη

 

Δύο γιατρίνες από τη Χώρα Σφακίων και από την Ανώπολη επανέφεραν στη ζωή έναν 13χρονο μετανάστη ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους δεκάδες που παραμένουν στη Γαύδο. Αυτό έγινε γνωστό μέσα από ανάρτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη στον προσωπό του λογαριασμό στο Facebook.

Αναλυτικά ο κ. Πολάκης έγραψε: «Να δώσω θερμά συγχαρητήρια στις γιατρίνες της Χώρας Σφακίων και της Ανώπολης, ΚΟΥΚΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΛΙΩΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ που μαζί με τη δημοτική Νοσηλεύτρια ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ μετέβησαν με πλωτό του λιμενικού σταθμού Παλαιόχωρας στη Γαύδο για να βοηθήσουν στην περίθαλψη 170 περίπου μεταναστών που αποβιβάστηκαν σήμερα στο νησί. Η Δήμητρα μάλιστα, μετά τον αρχικό έλεγχο διεκόμισε πριν λίγο τρεις αρρώστους, ανάμεσά τους ένα παιδί 13 χρονών (το οποίο ανέταξαν με μαλάξεις μετά από ανακοπή) στη Χώρα Σφακίων με το σκάφος του Λιμενικό με πολύ άσχημο καιρό και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χανίων.
Μπράβο κορίτσια μας κάνετε περήφανους για την επιστήμης σας και την ανθρωπιάς σας.
Ενημερωτικα η δημαρχος Γαύδου ΚΕΛΛΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ σε συνεργασία με τους κατοίκους, τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς που έφτασαν στο νησί πρόσφεραν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους αυτούς, τους μοίρας σε οικήματα για να περάσουν το βράδυ και είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλάις και Προστασίας του Πολίτη για αποστολή προμηθειών με ελικόπτερο σινούκ αύριο για να οργανωθεί η μεταφορά τυος σε Σφακιά, Σούδα, Αθήνα το Σάββατο». (φωτο gavdos fm)

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Το ακριτικό νησί, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τα 80 άτομα, προφανώς είναι αδύνατον να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό σήμανε συναγερμός σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, ενώ πλωτό του Λιμενικού μετέφερε από τα Σφακιά υγειονομικό υλικό, γιατρούς και αστυνομική δύναμη. Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός εξήγησε πως «ούτε στα Σφακιά υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας των μεταναστών». Ο δήμαρχος πάντως είχε συνεχή ενημέρωση για την επιχείρηση διάσωσης, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα μεταβεί στο ακριτικό νησί το πλοίο “Σαμαριά”, ώστε να επιβιβαστούν σε αυτό οι μετανάστες, χωρίς να έχει αποφασιστεί μέχρι χθες βράδυ πού θα μεταφερθούν τελικά. Αντίστοιχες και οι πληροφορίες από την Αντιπεριφέρεια με τον Απόστολο Βουλγαράκη να εκφράζει στα “Χ.Ν.” την ανησυχία του, δεδομένης της αντίστοιχης περυσινής περιπέτειας Σύρων μεταναστών, από τους οποίους 70 βρίσκονται ακόμη και σήμερα εγκλωβισμένοι στα Χανιά!

5ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η μεταφορά φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης είτε μέσω ελικοπτέρου είτε μέσω θαλάσσης, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, διευκρινίζοντας ότι μέχρι σήμερα το πρωί θα έχει ξεκαθαρίσει το πού και πότε θα μεταφερθούν οι μετανάστες. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την κα Χριστοδουλοπούλου, θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία ταυτοποίησης και ταξινόμησης των μεταναστών.

 

 

 

Υγρός “τάφος” για εκατοντάδες μετανάστες η Μεσόγειος
1grΜε την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, αλλά και στις αφρικανικές χώρες, η Μεσόγειος αποτελεί πέρασμα ελπίδας για χιλιάδες επίδοξους μετανάστες ετησίως. Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση είναι σοκαριστικά καθώς, σύμφωνα με αυτά, το 2014 3.072 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές ακτές. Οκτώ άνθρωποι κατά μέσο όρο σκοτώνονται καθημερινά σε μεταναστευτικές οδούς σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται συνεχή κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις για την αδυναμία της να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές επαναπροσδιορίζοντας την πολιτική της.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λίγες ημέρες πριν η Υπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες υπέβαλε σειρά συστάσεων προς τη νέα κυβέρνηση για «την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλειμμάτων στα ζητήματα προστασίας και ασύλου στην Ελλάδα». Οι εν λόγω συστάσεις εστιάζουν, μεταξύ άλλων: στις δυσκολίες πρόσβασης στη διαδικασία του ασύλου, στη συνεχιζόμενη ύπαρξη εκκρεμών υποθέσεων από την παλιά διαδικασία ασύλου, στον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης, στις ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, στα κενά στον εντοπισμό και την παροχή υποστήριξης σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, στις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές ανθρώπων στα σύνορα, στις ανησυχίες για τις προοπτικές ένταξης και υποστήριξης των προσφύγων, στην ξενοφοβία και τη ρατσιστική βία. Υπό το φως των παραπάνω, η Υ.Α. επαναλαμβάνει τη σύσταση που απηύθυνε για πρώτη φορά το 2008, να μην επιστρέφονται αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές τις προκλήσεις στο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα επισημάνθηκαν στην έκθεση που δημοσίευσε η Υ.Α. τον Ιανουάριο του 2015, βάσει ανάλυσης που διεξήχθη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες το πρώτο τρίμηνο του 2015!

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Λιμενικό, κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο εισήλθαν με πλωτά μέσα στη χώρα 10.445 άτομα, την ώρα που το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαν καταγραφεί 2.863 επίδοξοι μετανάστες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο τον μήνα Μάρτιο του 2015 πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.498 άνθρωποι. Τα νησιά, που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο “βάρος”, είναι η Μυτιλήνη, που βρίσκεται πρώτη στον σχετικό κατάλογο και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και η Σάμος. Το κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα συνεχίζεται και αυτό τον μήνα καθώς εκτός από το χθεσινό περιστατικό στη Γαύδο, σε απόγνωση βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κω, όπου περισσότεροι από 200 μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά βρίσκονταν μέχρι χθες στο νησί, το οποίο αδυνατεί να τους φιλοξενήσει.

 

Φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα